Количка

0 артикула
Добре дошли в нашия магазин! Регистрация
     

Дамски комплекти

Дата: 2015-11-10

Шевицата се е развивала с векове около един мотив, към който се е прибавяла, видоизменяла или отнемала някоя част. Така от ръка на ръка шевицата се е обогатявала с нови комбинации, докато достигне до днешната си визия и колорит.

Често пъти един и същи мотив се среща в народната шевица, изработен в различни вариации, без да се откъсва от първообраза си. Това показва личния вкус на майсторката, която обогатява народното творчество, добавяйки му нещо ново и лично.

Сюжетите на народната шевица са взети от природата, а преобладаващите мотиви са вдъхновени от растенията, като не бива да се забравят и геометричните и животинските.

Според предназначението си шевицата бива различна за: пазва, яка, пола или ръкав. Цветните композиции: цветя, пъпки, листенца и клонки са присъщи най-вече за Самоковско, Радомирско, Дупнишко, Кюстендилско. 

От животинското царство има стилизирани птици - петли, гълъби, гъски, пауни, кончета и др., които са типични за Софийско, Самоковско, Врачанско.

Човешките фигури се срещат най-често в старите шевици, силно стилизирани, сведени до орнамент - Врачанско, Шуменско, Самоковско.

Геометричните мотиви са ромбични, квадратни,стилизирани кръстове с цветя, които се приближават до розата. Цветове в ромбично поле - звезви - най-често осмоъгълни се срещат в разни вариации и комбинации - Софийско, Врачанско и др.

Българската шевица е много пъстра. Основните цветове, които се използват са: червен (среща се в различни нюанси- от наситено лилавочервен до най-светлия розов), черен, кафяв, жълт, син и зелен. Червеният цвят предпазва от "уроки", а зеленият е символ на възраждащото се начало.

Красотата на българската народна шевица е пленяваща. Тя "заразява" с желание за непрекъснато развиване на фантазията и нейното прилагане върху различни материали. Ето защо като ценители на народното творчество нашият екип реши да публикува периодично наши, адаптирани схеми за ръчна бродерия, вдъхновени от българската шевица, а Вие ще решите какво ще измайсторите с тях.

Нашите модели можете да разгледате и свалите от тук:

                                                          

    

Face